Stomatologie pentru copii

De ce trebuie tratati dintii de lapte?

Mugurii dintilor definitivi sunt situati imediat sub nivelul dintilor temporari. De aceea orice infectie cu punct de plecare o carie a dintilor temporari poate cauza abcese, care la randul lor pot afecta dintii definitivi. Acestia pot iesi fie cu defecte de smalt, de forma, culoare, structura , fie in pozitii vicioase. Dintii temporari se afla pe arcada incepand cu varsta de 4 luni, cand erupe primul, pana la varsta de 5-6 ani cand este primul inlocuit.

Dintii se pot caria usor in functie de alimentatia copiilor; dulciurile si bauturile carbogazoase sunt factori favorizanti. Cariile la copii evolueaza rapid catre gangrena, cand copilul nu mai acuza durere, se va observa o carie mare si un miros neplacut al gurii.Umatorul pas in evolutia gangrenei va fi un abces, cand copilul nu va putea manca, nu va putea dormi si va plange aparent fara motiv. In cazul gangrenei se va face un drenaj, urmand apoi sedintele de tratare a canalelor si obturatia coronara.Copii-pic1

Este un tip de carie des intalnit la copiii alaptati artificial. In lipsa alaptarii naturale, copilul este obisnuit cu biberonul si ulterior cu suzeta. Din momentul diversificarii alimentatiei si a trecerii la cea solida este recomandata renuntarea la biberon. Din pacate, din obisnuinta, copilul transforma nevoia de a se hrani intr-un obicei, un tic, un mod de se linisti si il asociaza cu somnul.

Acest obicei trebuie abandonat, mai ales daca in biberon sunt introduse lichide indulcite (ceai sau lapte cu miere sau zahar). Contactul prelungit (mai ales pe parcursul unei nopti intregi) dintre lichidul indulcit si dintii temporari ai copilului poate duce la forme grave de carii, asa numite “carii de biberon”. Acestea se observa mai ales pe dintii frontali: carii mari, pe partile proximale (laterale) ale dintilor, pete maronii, iar prin avansarea cariilor se poate ajunge chiar la resturi radiculare, in care dintii au coroanele retezate pana la nivelul gingival.Copii-pic2

Extractia dintilor temporari

In cazul in care un dinte temporar este afectat de o carie foarte mare, devenind rest radicular, decizia de extractie depinde de varsta dentara. Adica de momentul cand dintele definitiv care urmeaza sa apara pe locul celui temporar.

Alte indicatii ale extractiei dintilor de lapte in cabinet sunt: dintii temporari aflati in perioada de exfoliere, mobili sau care persista pe arcada cu mult dupa perioada de exfoliere impiedicand eruptia dintelui definitiv sau chiar devenind paraleli pe arcada cu cel definitiv.

Dintii temporari mobili corespunzatori perioadei de exfoliere se extrag de catre medicul stomatolog sub anestezie locala cu spray sau gel anestezic, astfel incat copilul sa nu perceapa durere.

Dintii temporari ce persista pe arcada in paralel cu cei definitivi trebuie extrasi obligatoriu, tratamentul ortodontic pentru readucerea celui definitiv pe arcada fiind de multe ori inevitabil. Extractie acestora este similara cu a unui dinte defintiv la adult. De aceea este necesara anestezia locala de infiltratie (prin injectare).

Un element important de stiut este posibilitatea de recoltare a celulelor stem din dintii temporari, de lapte. Exista in momentul de fata banci de celule stem ce recolteaza din dintii temporari ai copiilor dar si din molarii de minte ai adultilor. Celulele stem prelevate din pulpa dintelui vor fi pastrate pentru o perioada de 20 ani, potentialul lor fantastic de diferentiere fiind recunoscut ca sansa maxima de refacere celulara in cazul unor afectiuni grave aparute pe parcursul vietii. In cazul in care sunteti interesat pentru copilul dumneavoastra va trebui sa anuntati medicul dinainte, pentru ca firma respectiva sa poata trimite un recipient special pentru recoltare. Daca dintele definitiv ar trebui sa apara pe arcada peste 1 an jumatate- 2 ani sau mai mult iar cel temporar este distrus semnificatic de carie, este totusi de preferat ca dintele temporar sa nu fie scos (radacina sa). Prin extractia lui, spatiul ramas va fi ocupat treptat de dintii vecini, ingustand sau anuland complet spatiul pentru cel definitiv. Ulterior, in momentul eruptiei celui definitiv, el va iesi in alt loc , inghesuit, complicand tratamentul. Daca indicatia de extractie a unui dinte temporar este de neevitat cu mult inaintea perioadei de exfoliere, se indica plasarea unui mentinator de spatiu. Acesta are ca scop tinerea la distanta a dintilor vecini pana in momentul eruptiei dintelui definitiv pe locul celui temporar extras.

Dispozitivul este compus din doua inele amplasate in jurul dintilor vecini, unite printr-o bara metalica. Acesta nu afecteaza in niciun fel dintii vecini si va fi scos in momentul eruptiei dintelui definitiv.

Traumatisme ale dintilor temporari

In perioada 8-11 ani sunt cele mai frecvente accidente de joaca sau prin cadere. Dintele fracturat isi poate mentine nervul sau nu. Trebuie sa va duceti cu copilul cat mai repede dupa traumatism la medic. Daca dintele este  fracturat sau avulsionat (iese in intregime din alveola), trebuie sa-l luati de pe jos cat mai repede, sa-l curatati usor cu ser fiziologic si sa-l pastrati in mediu umed (vata cu ser sau in gura) pana ajungeti la cabinetul stomatologic. Dintele poate fi repus in alveola si mentinut prin despozitive specifice, reintegrandu-se, iar fragmentul(daca este mare) se poate lipi cu adezivi speciali, reconstituind coroana dintelui.

De retinut

Dentitia copiilor trebuie controlata de medicul dentist mai ales in perioada dintilor temporari si a dentitiei mixte (2 ani- 12 ani). Pana in momentul schimbarii complete a danturii este indicat controlul la 3 luni, deoarece trebuie verificat si vizualizat momentul aparitiei dintilor defitivi. Copiii trebuie sa-si insuseasca un periaj corect, insa de cele mai multe ori nu se intampla acest lucru. La controale se masoara gradul de depunere al placii bacteriene cu indicatori de placa (tablete care coloreaza placa) si se instruieste din nou copilul sa execute un periaj corect si parintele sa-l verifice.

Se pot depista din timp inghesuiri, dentitii intarziate, compresii de maxilar, toate putand duce cu usurinta la aparitia anomaliilor dento-maxilare si implicit la necesitatea unui aparat dentar. Toate aceste controale pot depista si preveni aceasta problema.

— Posted on 03/02/2013 at 23:27 by