Rezectia apicala

Aceasta este o interventie chirurgicala si presupune indepartarea segmentului de radacina inclus in infectie si curatarea osului .

Indicatiile ei sunt: granuloame, chisturi, radacini foarte curbe apical ce nu pot fi tratate endodontic, esecuri ale tratamentelor endodontice anterioare, fracturi radiculare in treimea apicala, ace rupte pe canal in portiunea apicala si nu in ultimul rand pastrarea a cel putin 2/3 din radacina dintelui, pentru a mai putea fi utilizat protetic.

 

Se observa chistul la nivel apical

Se observa chistul la nivel apical

Dupa anestezia locala se va realiza un lambou (taierea gingiei intr-o anumita forma), expunerea osului, forarea unui lacas cu freze speciale de os si indepartarea pe aceasta cale a varfului radacinii si a procesului inflamator.

Indepartarea chistului prin fereastra osoasa realizata

Indepartarea chistului prin fereastra osoasa realizata

Locul se curata foarte bine cu chiurete pentru a asigura indepartarea in totalitate a celulor granulomului/chistului. In aceeasi sedinta se va realiza si obturarea canalului (daca nu a fost obturat in prealabil). La sfarsit se va realiza sutura. Medicul va va da indicatii cu privire la momentul controalelor si al scoaterii firelor.

Completarea canalului si sutura

Completarea canalului si sutura

Osul se va vindeca complet in cateva luni, evolutia sa urmarindu-se pe radiografie.

Vindecarea osoasa

Vindecarea osoasa

Pentru a ajuta refacerea osoasa se pot realiza augmentari/aditii osoase. Acestea presupun plasarea in locul ramas (geoda osoasa) a unor granule osoase comandate in prealabil . Pentru aditii osoase se pot utiliza multe variante de os (biovitroceramica, hidroxiapatita, de origine bovina sau chiar umana). Oricare din aceste produse sunt sterilizate, sigilate si certificate din toate punctele de vedere de firmele producatoare.

Medicul chirurg va va recomanda cea mai buna varianta, caci deciziile sunt individualizate pentru fiecare pacient in parte. In cazul abceselor dentare se va realiza incizia prin care va drena colectia purulenta. Se vor face spalaturi usoare si se vor pune comprese sterile deasupra.

Ce indicatii trebuie sa urmez dupa o rezectie apicala?

Pentru o vindecare cat mai rapida dupa rezectia apicala va recomadam:

— Posted on 03/03/2013 at 18:35 by