Ce trebuie sa fac dupa anumite manopere la dentist?

  1. Dupa ce mi s-a pus un pansament provizoriu

Nu aveti voie sa mancati pentru aproximativ 1 ora. Puteti sa beti ce vreti dar evitand sa clatiti tot pentru 1 ora. Aveti voie sa mancati pe partea respectiva dar evitati alimente tari in special atunci cand aveti o cavitate mare in dinte. Periajul se face normal. In cazul in care simtiti gust de medicament in gura (in special dupa ce ati mancat pe partea respectiva) sau daca pansamentul a picat in totalitate, anuntati medicul stomatolog!

  1. Dupa ce mi s-a pus o obturatie (plomba) definitiva cu material fizionomic compozit care a fost polimerizat (intarit) cu o lampa cu lumina albastra

Aveti voie sa mancati si sa beti ce doriti imediat. Aveti doar in vedere ca orice material compozit nu poate fi la fel de rezistent ca dintele integru. Aveti grija cu alimentele dure (fistic, alune, migdale), lipicioase (guma de mestecat, caramele) deoarece obturatia se poate fractura.

  1. Dupa ce mi s-a pus o obturatie (plomba) definitiva cu material care nu a fost polimerizat cu lampa

Nu aveti voie sa mancati pentru aproximativ doua ore pentru a permite materialului sa se intareasca. In cazul obturatiilor (plombelor) din amalgam nu aveti voie sa mancati si sa beti 3 ore.

  1. Daca mi s-a pus o obturatie (plomba), ma doare gingia la dintele respectiv si sangereaza

Exista posibilitatea realizarii unor obturatii, cand este necesara o matrice (un fel de „cofrag”) din metal atunci cand lipseste un perete. Pentru a forma acest perete se introduce matricea intre dintele urmator si cel care urmeaza a fi obturat. De aceea exista posibilitatea ca gingia sa doara cateva zile, si sa sangereze. Nu va speriati, este o stare trecatoare. Puteti folosi Elugel (gel pe baza de clorhexidina) pentru vindecarea mai rapida.

  1. Dupa ce mi s-a dat cu pasta cu antibiotic pe gingii

Nu mancati sau clatiti gura pentru aproximativ o ora. Puteti sa beti dar cu paiul in acest interval orar.

  1. Dupa ce mi s-a facut fluorizare

Nu mancati sau clatiti gura pentru aproximativ o ora. Puteti sa beti dar cu paiul in acest interval orar.

  1. Dupa ce mi s-a cimentat un dinte/o punte provizoriu sau definitiv

Nu mancati timp de doua ore. Puteti sa beti ce vreti. In cazul cimentarii provizorii, evitati chiar si dupa aceste doua ore alimente foarte lipicioase (guma, caramele, etc)

  1. Daca mi s-a facut detartraj (indepartarea tartrului sau pietrei dintre dinti)

Dupa detartraj, avand in vedere ca acest tatru practic a impins gingia, aceasta va sangera. Nu trebuie sa va speriati, isi va reveni in cateva zile. Este recomandat sa folositi apa de gura si Elugel, care se gaseste in farmacii.

Dupa detartraj, avand in vedere existenta tartrului, exista posibilitatea sa simtiti ca apa trece mai usor printre dinti, si ca simtiti anumite spatii pe care nu le simteati. Este un lucru normal, datorita impingerii gingiei de catre tatru si formand un spatiu, peste care va reveni gingia.

  1. Dupa ce mi s-a facut anestezie

Indiferent de indicatiile de mai sus, daca vi s-a facut si anestezie, nu mancati nimic pana nu trece anestezia. Nu incercati sa va muscati doarece exista posibilititatea de a va rani. Durata anesteziei poate sa difere de la persoana la persoana si dupa locul si tipul anesteziei, de la 30 de minute pana la 4-5 ore.

  1. Daca mi s-a facut extirpare vitala (scos nerv) si ma doare

Dupa realizarea extirparii vitale, exista posibilitatea sa simtiti durere, atat la locul injectarii anestezicului, cat si la nivelul dintelui dupa ce s-a realizat obturatia de canal (plomba pe canal, cand s-a introdus pe canal pasta si un con de gutaperca roz), durere care poate persista cateva zile. De aceea este recomandat sa luati un antiinflamator uzual.

— Posted on 03/02/2013 at 20:55 by